4 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

001 apo-vasia-3667

αρχές δεκαετίας ογδόντα κάπου στην αττική

 

«βρήκα στα σκουπίδια ένα κουτί με παλιές φωτογραφίες, ίσως σε ενδιαφέρει», μου είπε η βάσια.

σκάλισα τις φωτογραφίες, αναμνηστικές όλες, πρόχειρα τραβηγμένες, με τη βιαστική χαρά των ανθρώπων που επιθυμούν να κατοχυρώσουν τον εαυτό τους σε σχέση με ένα γεγονός ή έναν τόπο, χωρίς κρυμμένα σύμβολα· ξένοιαστες, δίχως τη βαριά σκιά του φωτογράφου που μας προσφέρει την άχαρη ευτυχία να διακρίνουμε το μήνυμά του.

φωτογραφίες κοινότοπες, τραβηγμένες με τις απλές μηχανές της δεκαετίας του ογδόντα, συνθέτουν στιγμές από τα εφηβικά και νεανικά χρόνια ενός ανθρώπου· σχολικές και φοιτητικές εκδρομές, οικογενειακές γιορτές, διακοπές, φίλοι, ένα κορίτσι στα χιόνια, ένα άλλο κορίτσι, κατοπινή σύζυγος, σε καλοκαιρινές διακοπές· περισσότερες από εκατόν πενήντα φωτογραφίες από διαφορετικές χρονικές στιγμές και γεγονότα· χωρίς κάποιο ειδικό βάρος, θα μπορούσαν να ανήκουν στους περισσότερους νέους αυτής της εποχής.

αλλοιωμένες από την υγρασία και ταλαιπωρημένες, σε απόχρωση ματζέντα, φορτωμένες χρόνια, με θολή την ανάμνηση των τόπων και των ανθρώπων, κρύβουν περισσότερα από όσα αποκαλύπτουν· αναρωτιέμαι αν φανερώνουν κάτι για την ίδια τη ζωή ή αυστηρά δεμένες με το «ανάφορό» τους το προστατεύουν μέσα στην ασφάλεια ενός χαρούμενου καθωσπρεπισμού, παρά το εκθέτουν στο μεγάλο λιβάδι της πραγματικότητας.

πιο πάνω είναι μια από αυτές τις φωτογραφίες. στις επόμενες φωτογραφίες, τρεις κοπέλες αρχές του εβδομήντα σε μια ταράτσα αθηναϊκής πολυκατοικίας, η σύζυγος και τα παιδιά ενός ναυτικού τέλη του ογδόντα στη χίο και μια οικογένεια, αρχές του πενήντα σ’ένα ορεινό χωριό της καρδίτσας.

στο misafir ξεκινώντας από τις ιστορίες των φωτογραφιών προσπαθούμε να καταλάβουμε. όχι για να βρούμε την απάντηση στο αίνιγμα, αλλά για να φέρουμε πιο κοντά τους κόσμους μας.

 

002 fani3

αρχές δεκαετίας εβδομήντα στον κορυδαλλό

 

003 lenia3

αρχές δεκαετίας ενενήντα στη χίο

 

004 kastania-1491

αρχές δεκαετίας πενήντα σε ορεινό χωριό του νομού καρδίτσας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *