08/19 ΒΕΛΓΙΔΑ ΜΟΥΣΑΦΙΡΙΣΣΑ / ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΒΑΡΟΥΧΑ

 

βελγίδα μουσαφίρισσα

 

Ξαπλωμένη νωχελικά ανάμεσα σε άλλα κορίτσια, ζευγάρια, εργάτες και επιχρωματισμένες χορεύτριες των αρχών του αιώνα, μέσα σ’ ένα ξύλινο κουτί με καρτ ποστάλ, το κορίτσι του 1905 είχε ένα βλέμμα που μου ήταν αδύνατο να αγνοήσω.

Κυριακή μεσημέρι. Ψιλή βροχή και βόλτα στο παζάρι Jeu de Balle στις Βρυξέλλες που λες και από πείσμα στο γκρίζο της πόλης έχει πάντα κίνηση και χρώμα.

Παρατηρώντας με να χαζεύω πίσω απ’ τα μουστάκια του, ο πωλητής αντιλήφθηκε γρήγορα τι θα μου άρεσε και εναπόθεσε μπροστά μου δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ανθρώπινα βλέμματα, καλλίγραφες φράσεις και σφραγισμένα γραμματόσημα. Το κορίτσι ήρθε γρήγορα στα χέρια μου. Με βλέμμα ηδυπαθές, ρούχα και χτένισμα προσεγμένα, καθισμένη φιλήδονα στο αστικό της σαλόνινη πρακτική στις αρχές του 20αι απ παλιπαθ στις 9 Αυγούστου του 1905, η μικρή Βρυξελλιώτισα δεν ποζάρει για τον αγαπητικό της αλλά, όπως διαβάζω στην πίσω πλευρά της κάρτας, για μια άλλη… Μαντεμουαζέλ, προφανώς φιλενάδα της. Και τι της λέει; Τίποτα. Δεν υπάρχει κείμενο. Μόνο η πόζα της. Την κοιτάζω καλύτερα. Είναι όμορφη, ίσως και ωραιοπαθής, όπως συνήθως τα κορίτσια της ηλικίας της. Φέρνοντας την πιο κοντά, αντιλαμβάνομαι την ακαθόριστη έλξη της για το μυστήριο του έρωτα που μόλις αρχίζει να υποψιάζεται, την προσμονή της συνάντησης, την ανυπομονησία της για ενηλικίωση. Μάλλον αυτή την αίσθηση που δεν μπορεί να βάλει σε λόγια θέλει να μοιραστεί με τη φίλη της μέσα από μια φωτογραφία, έξω από τη γονεϊκή επιτήρηση και τις κλειστές πόρτες των τριώροφων σπιτιών τους. Την πήρα αμέσως, πλήρωσα και την προστάτευσα κάτω από την ομπρέλα, λες κι από φόβο μην βραχεί το φόρεμά της.

Από ’κείνη τη μέρα τα βλέμματά μας διασταυρώνονται σχεδόν καθημερινά, αφού βρήκε γρήγορα τη θέση της δίπλα στον καναπέ με τα κόκκινα μαξιλάρια εδώ στο νότο. “Ο έρωτας είναι όλη η ιστορία” μου θυμίζει καθημερινά η ωραία μου μουσαφίρισσα και εγώ της γελάω, καθώς ανταλάσσουμε φευγαλέα τα ερωτικά μας μυστικά σαν αιώνια κοριτσόπουλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *