#07 04/20 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΛΙΜΠΑ / ΙΩΣΗΦ Ο ΚΟΥΡΕΥΣ

alexandra saliba

μέρος πρώτο

Το παλιό σπίτι της γιαγιάς και του παππού στα Πατήσια, έμοιαζε με πύργο. Βλέπαμε όλο τον κάμπο, την Πάρνηθα ακόμα και τα αεροπλάνα που απογειώνονταν από το Τατόι. Τις Κυριακές μαζευόμασταν τουλάχιστον είκοσι άτομα για το οικογενειακό τραπέζι. Η Γκιοβάνα ετοίμαζε ροστ μπίφ ή παστιτσάδα. Οι θείτσες μας, Έλσα και Φόφη προσέφεραν τις επιδόρπιες σπεσιαλιτέ τους κέικ και πουτίγκα. Οι περισσότεροι μιλούσαν μια παρεφθαρμένη ιταλική διάλεκτο συνδυασμό της βενετσιάνικης με την κερκυραϊκή. Μετά το φαγητό ακολουθούσε πολύωρη τόμπολα.

Ο Ιωσήφ, μανιώδης οπερομανής και φημισμένος κουρέας εγκατέλειπε πρώτος από όλους το τραπέζι. Έπαιρνε τον ηλεκτρικό και κατέβαινε στο Φάληρο. Περνούσε για ένα κούρεμα από το σπίτι του Γρηγόριου Ξενόπουλου, που μας φόρτωνε κάθε φορά με τεύχη από τη Διάπλαση των Παίδων και έσπευδε μετά στο ταβερνάκι της κυρά – Τασώς. Ένα νεροπότηρο γιομαντάρι και μαριδάκι Φαληριώτικο. Ήταν λάτρης του κρασιού με το μέτρο. Την μπύρα την αποκαλούσε «pipi de cheval». Μετά την Τασώ, ακολουθούσε αργός και μακρινός περίπατος προς Πειραιά και Καστέλα. Σε μια τέτοια βόλτα μας είχε εξιστορήσει πως είχε κουβαλήσει στα χέρια μια φορά παρέα με κάποιους άλλους εκστασιασμένους μουσικόφιλους από το λιμάνι στην Αθήνα, μια διάσημη σοπράνο, που είχε έρθει από την Ιταλία.

Το κουρείο του «Η Μικρή Σκάλα» στην οδό Εδουάρδου Λω, έμοιαζε με μουσική ακαδημία. Ένας από τους πιο τακτικούς του πελάτες ήταν και ο απεσταλμένος του Πάπα στην Ελλάδα. Ο Νούντσιο έμπαινε τραγουδώντας μια όπερα στο κουρείο. Αν ο Ιωσήφ συνέχιζε να τραγουδά τους σωστούς στίχους θα πλήρωνε το κούρεμα διπλό. Αν όχι το κούρεμα ήταν δωρεάν (…).


Aπό τις αφηγήσεις των Θεόδωρου & Φρειδερίκου Σαλίμπα

alexandra saliba2

_Ιωσήφ ο κουρεύς, μέρος δεύτερο

Το πάθος του το ψαλίδι του κουρέως και η μουσική. Κερκυραίος στην καταγωγή είχε μια μουσική κληρονομικότητα. Ήξερε όλες τις ιταλικές ιδίως όπερες και ενώ εκρατούσε το ψαλίδι του επάνω στο κεφάλι του πελάτου του, αυτός τραγουδούσε σε χαμηλό τόνο ένα κομμάτι από την «Τζιοκόντα», ή από τη «Δύναμη του Πεπρωμένου». Ο Βέρντι, ο Ροσσίνι, ο Μασκάνι, ο Τζιορντάνο, ο Πουτσίνι, ο Πονκιέλλι, ήταν οι αχώριστοι σύντροφοι του Σαλίμπα.

Αλλά ο αποθανών είχε και μίαν άλλην ιστορία: Εις τα παλαιότερα προπολεμικά χρόνια ήταν ο ευνοούμενος πολλών προσωπικοτήτων του πολιτικού κόσμου, τους οποίους εκούρευε και εκαλλώπιζε με τα σύνεργά του και με τη μουσική του ευρυμάθεια. Εθαυμάζετο από όλους δια την ταχύτητά του. Ο Κερκυραίος πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης, υπήρξεν από τους πελάτας του και ένας από τους ευνοούμενούς του πολιτικούς. Ο γηραιός κόντες άνοιγε πολλές φορές και αυτός το στόμα του εις τον κουρέα του τον Σαλίμπα και τον κατετόπιζε επί των πολιτικών ζητημάτων. Ήξερε όμως να κρατεί μυστικά πάντοτε τα όσα επληροφορείτο από τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Αφηγείτο μόνο αργότερα εις την κοινήν πελατεία του αναμνήσεις από την γνωριμίαν των προσωπικοτήτων που επεριποιείτο.

Το πέρασμα των χρόνων δεν επροκάλεσαν καμίαν μεταβολή εις τον Σαλίμπα. Το πάθος του προς τη μουσική και το επάγγελμά του έμειναν αμετάβλητα. Δεν υπήρξε συναυλία την οποία να μην παρακολουθήσει ο Κερκυραίος Φίγκαρο, ούτε και ξένος καλλιτέχνης εις το ρεσιτάλ του οποίου να μην είναι παρών. Κάποτε τα βράδυα σταματούσε εις τον δρόμον δια να παρακολουθήσει το πρώτο ραδιόφωνο που μετέδιδε την ενάτη συμφωνία, ή άλλα κομμάτια κλασσικής μουσικής του Μπετόβεν, του Μπράμς και του Προκόφιεφ. Οι πελάται του τον περιέβαλλαν με εξαιρετική αγάπην και του ήσαν πιστοί. Δεν ενεπιστεύοντο εις κανέναν άλλο εκτός από το Σαλίμπα το πρόσωπο και το κεφάλι των. Έως όταν προ δύο ετών ο Σαλίμπας λόγω γήρατος εγκατέλειψε το επάγγελμα. Αλλά και πάλι έκαμε εμφανίσεις εις μερικά γραφεία πελατών του.

Από μηνών είχε εξαφανησθεί και αναζητείτο υπό των πιστών πελατών. Είχε πέσει άρρωστος δια να μη γίνει πλέον καλά. Απέθανεν ευτυχής εν μέσω πολυπληθούς οικογενείας την οποία είχε αναδείξει ο ίδιος. Ο θάνατός του επροκάλεσε πραγματική λύπη. Γιατί ο Σαλίμπας εις όλη του την ζωήν, μόνο την αγάπη όσων τον εγνώρισαν είχε κατακτήσει.

Η.

Νεκρολογία της Εφημερίδας Εστία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *