03/16 Ο ΜΕΜΟΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ

03-memos-kostaris

γεννήθηκα στο χωριό μαμάι έξω από το τεπελένι, ήμουν ο πρώτος που έφυγα από το χωριό μου, το ενενήντα ένα. φεύγαμε με φίλους, με παρέες, πέντε, έξι, δέκα, μας πιάναν στα σύνορα, μας γυρνούσαν πίσω αλλά φτάσαμε και μέχρι την καρδίτσα· περπατούσαμε και έξι μέρες. ήθελα να φύγω γιατί ακούγαμε ότι κάτι γίνεται έξω, χωρίς να ξέρουμε εμείς τι γινόταν. ήθελα να το δω, να ξέρω τι γίνεται εκεί έξω. με το που έριξαν το άγαλμα του χότζα και έγινε η αλλαγή, λέω πρέπει να φύγω, για πιο καλή ζωή, για πιο ελεύθερα. μέχρι το ενενήντα έξι πηγαινοερχόμουνα, από τα βουνά, παράνομος, με ψεύτικες βίζες. νόμιμος είμαι από το ενενήντα επτά με τη γυναίκα μου εδώ. πάνω από οκτώ φορές με πιάσαν και με γύρισαν πίσω.

 

έχω φάει πολύ ξύλο, θα σου πω πως έφτασα για πρώτη φορά στην αθήνα· ήταν η τρίτη, τέταρτη φορά που περνούσα τα σύνορα; ήμασταν δώδεκα άτομα, είχαμε σκοπό να περπατήσουμε έξι εφτά μέρες να φτάσουμε καλαμπάκα, να πάρουμε το τρένο να πάμε αθήνα. μόλις περάσαμε τα σύνορα, ούτε δέκα μέτρα, να μπλόκο, φαντάροι· μας βάλανε κάτω, μας ψάξανε, δεν είχαμε τίποτα εκτός από τα φαγιά μας, ψωμί, βούτυρο, αυγά, νερό. φάγαμε πολύ ξύλο που ό,τι και να σου πω δεν το φαντάζεσαι και μετά μας αφήκαν ελεύθερους επειδή ήμασταν δίπλα στα σύνορα. μας πήρανε από κάθε άτομο ένα παπούτσι. εγώ σε αυτό το παπούτσι είχα κρυμμένα τα λεφτά στον πάτο, μου τα δάνεισε κάποιος συγγενής μου. το πετάξανε στο δάσος. ψάξαμε μια δυο ώρες το βρήκαμε και συνεχίσαμε, πήγαμε καλαμπάκα, εκεί περνάει ένας μεγάλος ποταμός, κάναμε πως πλυθήκαμε, είχαμε στη τσάντα μας ρεζέρβα ρούχα, αλλάξαμε, παίρνουμε το τρένο και φτάνω για πρώτη φορά στην αθήνα. καθένας μας είχε σκοπό κάπου να πάει, έχω ήθελα να πάω στα καλύβια, ήταν εκεί φίλος μου, κολλητός μου. εκεί ήξερα πως έχω να ακουμπήσω κάπου. έτσι έγινε.

 

στα καλύβια έμεινα μερικούς μήνες χωρίς χαρτιά, με πιάσαν και με στείλαν πίσω. έμεινα μερικούς μήνες, ήρθα πάλι στην ελλάδα αλλά τώρα όμως πλήρωσα κάποιον και μου έβγαλε πλαστά χαρτιά, τότε έτσι γινόταν και ήρθα κανονικά, ήταν σε δραχμές σαράντα χιλιάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *