ΤΑ ΖΩΑ |16/16 | ΕΠΙΛΟΓΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ

Οι άνθρωποι αναζητούν τη σιωπή επειδή αναζητούν τη λύτρωση από τον εαυτό τους, ενώ τα άλλα ζώα ζουν μέσα στη σιωπή επειδή δεν χρειάζονται λύτρωση.
από το βιβλίο του John Gray Η σιωπή των ζώων

τις δυο προηγούμενες μέρες έβρεχε· οι πρώτες βροχές του φετινού χειμώνα. κινηθήκαμε αργά με το αυτοκίνητο στο στενό άγριο και λασπωμένο δρόμο πάνω στο βουνό. τριγύρω μας βουνά, πέτρες και ζώα· κυρίως κατσίκια αλλά και πρόβατα, αγελάδες, σκυλιά, άλογα. ο καιρός άλλαζε συνεχώς, καθώς προχωρούσαμε όσο περνούσε η μέρα, όλο και περισσότερο μπαίναμε στον κόσμο των βοσκών και των ζώων, όλο και πύκωνε η ομίχλη.

αργά το απόγευμα με βροχή φτάσαμε στην τελευταία στάνη. η ομίχλη σαν να είχε απορροφήσει τους ήχους, τα χρώματα και το τοπίο. τριγύρισα στους στάβλους, πρόχειρα φτιαγμένοι όπως παντού, μέσα δεν είχε ζώα. ξαφνικά σε ένα γύρισμα του κτιρίου τα είδαμε· μας είδαν και κείνα, το ένα πίσω από το άλλο τρέχοντας νευρικά μας προσπέρασαν και συγκεντρώθηκαν κάτω από το δέντρο λίγα μέτρα πιο πέρα. μετά σιωπή, καμιά κίνηση, ψιλόβροχο και ομίχλη· βλέμματα· δεκάδες ζευγάρια μάτια καρφωμένα πάνω μας, το δικό μας βλέμμα πάνω τους, τα σώματά τους ακίνητα, τα σώματά μας ακίνητα. σα να είχαν συντονιστεί και οι αναπνοές μας, λιγόστευε το φως, πύκνωνε η ομίχλη, τα πρόβατα εκεί κολλημένα μεταξύ τους, μπροστά από το δέντρο. «σπάσαμε» την εικόνα για να την φωτογραφίσουμε. φεύγοντας πρόσεξα ότι πάνω από το κεφάλι μας, ήταν κρεμασμένα εργαλεία του τσοπάνη· τσιγκέλια και σχοινιά. μέσα από τις λάσπες φτάσαμε στο αυτοκίνητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *