ΤΑ ΖΩΑ | 04/16 | Ο ΣΤΑΧΤΗΣ ΓΑΤΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ / Η ΣΚΥΛΙΤΣΑ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΕΛΛΑΣ

ο σταχτής γάτος

τον περασμένο αύγουστο βρέθηκε έξω από το μαγαζί, ήταν μικρός και φοβισμένος και πολύ όμορφος. σιγά σιγά εξοικειώθηκε με το χώρο, βρήκε και τις ισορροπίες με τα άλλα γατιά· ήταν το ομορφότερο και όλοι το πρόσεχαν και το τάιζαν.

όλα καλά μόνο που συνεχώς τρύπωνε στο μαγαζί, όχι για να αράξει στο μωσαϊκό αλλά για να κρυφτεί στα πιο βαθιά και σκοτεινά σημεία. μήνα με το μήνα μεγάλωνε, η ακτίνα δράσης του σαράντα-πενήντα μέτρα από το μαγαζί, και η συνήθεια ίδια· κλείναμε την πόρτα για να μην μπαίνει, πολλές φορές σκαρφάλωνε να φτάσει το τζάμι και κοίταζε μέσα. με το που έβρισκε ευκαιρία να τρυπώσει, έτρεχε για να προλάβει να κρυφτεί. όταν βάζαμε φαγητό στο απέναντι πεζοδρόμιο, τρέχαν όλα τα γατιά, έτρεχε και αυτός, έκανε πως έτρωγε αλλά έφευγε γρήγορα· έπρεπε να του βάλουμε λίγο παράμερα, ξεχωριστά από τα άλλα. έτσι κι αλλιώς είχε σίγουρο φαγητό από τη γειτόνισσα, που τάιζε μόνο αυτόν.

είχα να το δω μέρες, ρώτησα αν το είδαν. το αυτοκίνητο τον χτύπησε λίγα μέτρα πιο κάτω, στη στροφή· στα μισά του ιουλίου του δύο χιλιάδες δεκαέξι.

γιάννης κωσταρής

η σκυλίτσα

Χθες λοιπόν το απόγευμα γύρω στις οκτώ βλέπω την μικρή μου σκυλίτσα να σπαρταράει έξω από την πόρτα μας βγάζοντας αφρούς· «Όχι ρε γαμώτο φόλα είναι». Η κατάσταση δύσκολη και οι επιλογές ελάχιστες. Με την βοήθεια των φίλων προσπαθούμε να την σώσουμε: ενέσεις για εμετό, ενέσεις για την καρδιά αλλά κανένα αποτέλεσμα μετά από δεκαπέντε με είκοσι λεπτά κατέληξε.

Με το λιγοστό φως από το φεγγάρι πήγα σε ένα διπλανό χωράφι έκανα ένα λάκκο και την έθαψα. Πριν λίγες μέρες είχε γεννήσει.

Υ.Γ.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να ζήσουν τα μικρά· τα πέντε από τα έξι πέθαναν τη νύχτα με το πολύ κρύο, το τελευταίο το πήγα στον κτηνίατρο, έμοιαζε να τα καταφέρνει· τελικά μετά από πέντε μέρες πέθανε.

γιώργος βιτέλλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *