ΘΕΜΑ: ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΘΑΛΑΣΣΑ | 16/19 | ΚΟΣΜΑΣ Ο ΙΝΔΙΚΟΠΛΕΥΣΤΗΣ | ΘΗΣΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

vitellas-dsc_2524b

Ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης ήταν Έλληνας έμπορος από την Αλεξάνδρεια που έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ταξίδεψε ως τις Ινδίες διαπλέοντας τον Ινδικό Ωκεανό. Ο Κοσμάς πίστευε ότι η Γη περιβάλλεται από τους Ωκεανούς. Ο κατά Κοσμά κόσμος: Η Γη ήταν μια επίπεδη λωρίδα και γύρω γύρω θάλασσα.

Οι ζωές μας εκτυλίσσονται και εξελίσσονται πάνω σε νησίδες – νησίδες που περιβάλλονται από ονειρώδεις Ωκεανούς. Οι νησίδες δεν συναντιούνται ποτέ. Πλέουν πάντα ανεξάρτητες και μόνο ρεύματα τις ενώνουν ανεπαίσθητα και αμυδρά. Ενίοτε, φευγαλέα. Συχνά περιβάλλονται από κύματα παφλάζοντα και αφρίζοντα, ικανά καμιά φορά να καταπιούν για λίγο την ίδια τη νησίδα σε ένα λευκό παραλήρημα ή σε ένα μαύρο χασμουρητό. Μα ακόμα και αν αυτό συμβεί, η νησίδα θα συνεχίσει να πλέει έτσι. Μια στάλα στερεού ρεαλισμού, και γύρω γύρω θάλασσα.

Κάπου συναντιόμαστε με τον κόσμο του Κοσμά. Κάθε νησίδα και ένας κόσμος, ο δικός μας. Στα κύματα ή στα ρεύματα και στις αυλακώσεις της άπνοιας του ήρεμου πρωινού πελάγους. Μα πάντα το κύτταρό μας θα πλέει πάντα μοναχικό, σαν σιωπηλό πλοίο – φάντασμα κλυδωνιζόμενο. Μια σκιά ρεαλισμού, και γύρω γύρω θάλασσα.

φωτογραφία: γιώργος βιτέλλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *