ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ

_MG_8885

ο μιχάλης έφυγε αρχές μαρτίου· καθάρισαν το εργαστήριό του από τα άχρηστα και τα μετέφεραν στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών έξω από το χωριό. πρέπει να ήταν πολλά πράγματα γιατί κάποια σκορπίστηκαν απέξω· τα περισσότερα, αντικείμενα που είχε λήξει η χρήση τους, είχε τελειώσει ο ενεργός κύκλος της ζωής τους κι ο ιδιοκτήτης τους μάλλον από αδράνεια τα κατείχε. ανάμεσα σε δείγματα από κάδρα, προσπέκτους, ταινίες ταμειακής, γυάλινα μπουκαλάκια με μελάνι για ρετούς και χάρτινες συσκευασίες, ξεχώρισα τρεις εικόνες.

μια καρτ ποστάλ που εικονίζει το άγαλμα του κανάρη στο δημοτικό κήπο της χίου· οι περισσότεροι χιώτες, απανταχού της γης, έχουν βγει αναμνηστική φωτογραφία με φόντο αυτό το άγαλμα. μια ανατύπωση 14χ20 με τις τρεις χάριτες σε σύγχρονη χριστιανική εκδοχή και τέλος την πλάτη ενός κάδρου 20χ25 με μια αφιέρωση ενός πατέρα στη μικρή του κόρη. τρία χάρτινα αντικείμενα με διαφορετική αφετηρία και πορεία στο χρόνο που υπήρχαν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα για χρόνια στο εργαστήριο του μιχάλη είναι τώρα στις σελίδες του misafir. τα σημάδια του χρόνου πάνω τους δεν αποκαλύπτουν τίποτα για την προηγούμενη ζωή τους που έτσι κι αλλιώς δεν μας αφορά.

θραύσματα μνήμης, εικόνες έξω από την εποχή τους· να καταλάβω γιατί τις κοιτάζω; γιατί τις μάζεψα από τα σκουπίδια; προσπαθώ να συντάξω την ερώτηση· έτσι κι αλλιώς η όποια απάντηση δεν έχει καμιά σημασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *